6 saker du kan göra själv vid ryggskott!

Du känner det… hugget, kniven i ryggen och plötsligt är kroppen superstel, du vågar knappt röra dig. Det du höll på med får vänta, nu gäller det bara att överleva.

Debuten kan också vara mer lömskt och komma smygande efter något du gjorde dagarna innan. Du stelnar till mer och mer och tillslut är allt väldigt begränsat. Att ens komma upp från sittande känns omöjligt.

Det kan se olika ut men sammanfattas ändå som ryggskott, Lumbago acuta. En av de vanligare ryggåkommorna som nästan alla drabbas av någon gång. 

Här på Ryggakuten Borlänge har vi haft extra mycket patienter med sådana besvär i sommar. Kanske på grund av jobb hemifrån med dålig ergonomi och ”hemester” med diverse byggprojekt, renoveringar m.m.

Vi tycker det är viktigt att du söker oss snabbt om du misstänker att du har eller är påväg att få ryggskott. På så vis kan vi ge en bedömning och behandling av skadan. Förutom ryggskott finns det annat som kan hända med ryggen och våra naprapater är experter på att diagnostisera, behandla och rehabilitera ryggens problem.

6 saker du kan göra själv vid ryggskott:

Upphör med den aktivitet som utlöst smärtan.

  1. Känn efter, hur vill kroppen vara? Vilken position avlastar ryggen och den påverkade strukturen bäst.

  2. Slappna av – andas djupt. Smärta och stress kan vara med i att skapa spänningarna som leder till ryggskott. Avslappning och andning påverkar muskulaturen och cirkulationen så att du läker snabbare. Är det för smärtsamt att andas djupt så andas du på det sätt som du tillåts.

  3. Försök töja baksida lår, hamstrings, sätesmuskler, insida lår och ljumskar i liggande position – flera gånger om dagen.

  4. Kyla ger smärtlindring och dämpar inflammation.  Lägg en kylpåse eller något från frysen på smärtområdet. Ha en handduk mellan huden och ispåsen så du inte får köldskador. Kyl upp till 30 minuter. Upprepa gärna flera gånger om dagen.

  5. Använd ryggens viloställning – ryggliggande med böjda ben 90 grader på en dyna.

  6. Rörelse är bra för ryggen. Prova att gå, göra enkla övningar på golvet och se om du klarar av det, och om det blir bättre av detta. Om det gör ont och blir värre så är det helt ok att vila i det akuta läget. Rörelse är bra för ryggsmärta, men att vila är också viktigt.

Om inget av ovanstående hjälper så boka gärna in en behandling hos oss så hjälper vi dig att få bukt på smärtan. Boka online.

Fler artiklar

Immunsystem Ryggakuten

Boosta ditt immunförsvar

Vi har alltid nytta av att ha ett bra immunförsvar. Här ger vi våra bästa tips på saker att förbättra i vardagen.