10 vanliga idrottsskador vi möter på Ryggakuten och hur de behandlas

Idrottsskador
Bildcred: Unsplash

Idrottsskador uppstår ofta på grund av överansträngning som leder till slitage av vissa delar av kroppen. Här är de tio vanligaste idrottsskadorna vi möter på Ryggakuten:

1. Muskelbristning
Vanligt inom många idrotter och aktiviteter. Kommer akut och med stark smärta. Blir ofta omöjligt att utöva aktiviteten under en period. Kräver behandling och lång rehab för att återställa styrka och full funktion.

2. Nacksmärta
Nacksmärta är ofta förekommande i exempelvis racketsporter, cykling, kontaktsporter och simning. Nackproblemen kan bero på flera orsaker som: monotona rörelsemönster, häftiga rörelser och tung belastning ger upphov till muskelspänningar och låsningar i nacke och bröstrygg. Tidigt insatt behandling förkortar läkningstiden väsentligt och begränsar följdproblem.

3.  Axelproblem
Trauma, överbelastning, overhead aktiviteter och även statiskt monotont arbete kan ge skador på muskulatur, senor och leder som påverkar axeln och ger smärta och rörelseinskränkning. Kan vara envisa problem som behöver mycket behandling och rehab.

4. Ländryggsbesvär
Ländryggsbesvär drabbar de flesta någon gång och flera sporter och aktiviteter belastar ryggen tungt, exempelvis golf, racketsporter, styrketräning, kampsporter och olika arbeten. Smärtar långt ned i ryggen, kan komma akut eller mer smygande. Lederna i ryggen låser sig och musklerna går i kramp. Smärtar lokalt i rygg, bäcken men kan också stråla ner i säte och ben. Kan skapa stark smärta och stor rörelsebegränsning. Tidigt insatt behandling förkortar läkningstiden väsentligt och begränsar följdproblem.

5.  Golfarmbåge/Tennisarmbåge
Smärta och inflammation i senor och muskler i underarmen som kontrollerar rörelsen av handlederna. Vanligt förekommande vid aktiviteter som Golf, racketsporter, styrketräning och diverse hantverk. Ger ibland långvariga besvär som är svåra att behandla och rehabilitera.

6. Knäsmärta, löparknä
Löparknä uppstår gärna då en person nyligen börjat löpträna och går ut för hårt. Skadan beror också till stor del på att personen inte är tillräckligt stark i den stabiliserande bål- och sätesmuskulaturen. Smärtan vid ett löparknä sitter på utsidan, framsidan av knäet och kan stråla uppåt och nedåt längs benet. Går ofta att behandla med bra utfall, om behandlingen sätts in tidigt.  

7. Benhinneinflammation
Smärta i muskler och fascia som gränsar till skenbenet. Kommer ofta vid löpdebut eller när en byter underlag och på grund av överdriven träning. Löpsteg, fotställning kan spela in. Kan ta lång tid att rehabilitera. Idrottaren söker ofta hjälp sent då besvären inte är så allvarliga i början.

8.  Fotledsstukning
En stukad fot kallas även för fotledsdistortion. Foten “viker sig” sig i de flesta fall inåt under belastning, i så kallad supination. Svullnad samt stark rörelse- och belastningssmärta uppstår och kan hindra aktivitet under lång tid.  Det akuta omhändertagandet är viktigt och kan spara in veckor av rehabilitering. Behandling, träning för att återfå stabilitet och funktion är viktigt för att kunna träna och belasta foten inom rimlig tid och inte stuka den igen  

9. Hälseneinflammation
Vanlig skada i löpning, racketsporter och bollsporter. Orsaker till skadan är överbelastning, felaktig fotisättning, benlängdsskillnad, hårt underlag, dåliga skor eller bristande bålstabilitet. Hälsenan smärtar och blir svullen. Det går ofta en tid innan problemen blir akuta och idrottaren söker hjälp sent.  Kräver lång tid att behandla och rehabilitera.

10. Hälsporre
Hälsporre är vanligt vid träningsdebut inom många aktiviteter. Orsaken kan vara låga, svaga fotvalv och att man har en pronationsfelställning av foten. Det ger ett ökat tryck på senan i hålfoten. Andra orsaker är överbelastning och att springa på för hårda underlag. Viktigt att påbörja behandling tidigt i förloppet. Problemen kan annars bli kroniska och väldigt svårbehandlade. 

Har du råkat ut för någon av dessa skador?
Vi har stor erfarenhet av att bedöma och behandla olika idrottsskador. Kontakta oss på Ryggakuten för kostnadsfri rådgivning hur du bäst kan behandla din skada så att den läker snabbt! Kliniken har utrustning som TECAR diathermiström, Dry needling, Laser och Stötvåg som förkortar läkningstiden för olika problem. Vi jobbar alltid med din helhet, led- och muskelbalans samt styrka för att undanröja orsaker till skadan.
Boka tid här online.

Fler artiklar