Boosta ditt immunförsvar

Vi har alltid nytta av att ha ett bra immunförsvar och du kan med enkla åtgärder förbättra och göra det mer motståndskraftigt. Här är några saker du kan tänka på och kanske förbättra för att ge immunsystemet och din kropp bra förutsättningar att stå emot angrepp från bakterier och virus hålla sig frisk.


Bra sömn och återhämtning

Sov på regelbundna tider och i tillräcklig mängd. Vad som är tillräckligt varierar från person till person. Ett mått kan vara att du vaknar av dig själv, ingen väckarklocka. Se till att du får motion och frisk luft- varje dag. En stund i solen dagligen är nyttigt för D-vitaminsyntesen i kroppen.

Undvik negativ stress

För mycket stress påverkar din kropp och psyke och minskar förmågan att återhämta sig. Få in stunder av avkoppling under dagen. Promenader, träning, yoga, meditation, saker som får dig att hitta ditt inre lugn.

Energibalans

Variera kosten så du får i dig alla olika näringsämnen

Ät mycket grönsaker och frukt.

D-vitamin, C-vitamin, Betakaroten, Zink är viktiga vitaminer och mineraler som stärker ditt immunsystem.

Dieta inte. Negativ energibalans sliter på kroppen och försämrar immunförsvaret.

Vätskebalans

Kontrollera att din urin är ljusgul. Om mörkgult – drick mer vatten. Undvik läsk, aven sockerfri. Kaffe, te och koffeinprodukter är vätskedrivande.

Mag- och tarmhälsa

Mycket av immunsystemet sitter i tarmarna. Välj bort mejeriprodukter och gluten om du känner dig trött och hängig.

Medicin

Vissa mediciner påverkar immunförsvaret negativt. Om du medicinerar mot någon sjukdom, prata med din doktor om hur det påverkar och om det går att exempelvis minska dosen tillfälligt.

Fysisk aktivitet

Daglig rörelse promenader, cykling, lättare arbete är grunden. Sedan tyngre aktivitet som gör dig svettig 2–3 gånger per vecka minst 30 min.

Långa träningspass med hög intensitet och stor träningsmängd kan leda till en negativ spiral med försämrad prestation och ökad benägenhet att få infektioner, förkylningar.

Behandling

Manuell behandling naprapati förbättrar muskler, leder, cirkulation och nervsystemet Hjärnan! De flesta av kroppsfunktioner fungerar mer optimalt och så även immunförsvaret. Att gå på regelbundna behandlingar och träna är bästa sättet att bibehålla en optimal hälsa.

Fler artiklar