Öka ditt immunförsvar

Vi har alltid nytta av att ha ett bra immunförsvar, särskilt i nuvarande förkylningstider. Vi vill därför ge er några tips på saker att tänka på och kanske förbättra. Allt för att ge immunsystemet och din kropp bra förutsättningar för att stå emot angrepp från bakterier och virus.


Bra sömn och återhämtning

Sov på regelbundna tider och i tillräcklig mängd. Vad som är tillräckligt varierar såklart från person till person. Ett mått kan vara att du vaknar av dig själv, utan väckarklocka. Se även till att få motion och frisk luft varje dag.

Undvik negativ stress

För mycket stress påverkar din kropp och psyke och minskar förmågan att återhämta sig. Få in stunder av avkoppling under dagen. Promenader, träning, yoga, meditation – saker som får Dig att hitta ditt inre lugn.

Energibalans

Variera kosten så du får i Dig alla olika näringsämnen

Ät mycket grönsaker och frukt.

D-vitamin, C-vitamin, Betakaroten, Zink är viktiga vitaminer och mineraler som stärker ditt immunsystem.

Dieta inte. Negativ energibalans sliter på kroppen och försämrar immunförsvaret.

Vätskebalans

Normalt behöver vi få i oss 1,5 – 2 liter vätska varje dag. Ett enkelt sätt att kontrollera detta på är via urinet som bör vara ljusgult. Om det är mörkgult – drick mer. Ha alltid en vattenflaska nära tillhands så är det enklare att dricka mer.

Mag- och tarmhälsa

Uppemot 80 procent av immunsystemet sitter i tarmarna. Därför kan det vara bra att boosta kroppen med mat och dryck som tarmarna mår bra av. Välj exempelvis gärna mejeriprodukter med levande bakteriekultur.

Medicin

Vissa mediciner påverkar immunförsvaret negativt. Om du medicinerar mot någon sjukdom så rådfråga din doktor om medicinen samt om det exempelvis går att minska dosen tillfälligt.

Träna med måtta

Långa träningspass med hög intensitet och stor träningsmängd kan leda till en negativ spiral med försämrad prestation och ökad benägenhet att få infektioner/förkylningar. Variera träningspassen mellan promenader, styrkepass eller kortare löpturer.

Fler artiklar