Huvudvärk är smärtsamt och kan lamslå dig blixtsnabbt. Vi tipsar om saker du kan göra själv och vad vi kan hjälpa till med!

Huvudvärken kan komma plötsligt och göra fruktansvärt ont. Vi har märkt att många kommer till oss på Ryggakuten med huvudvärk. Det kan vara det primära problemet eller att huvudvärken finns tillsammans med andra smärtproblem. Så som stelhet och spänningar i övre regionerna nacke/axlar. Det är även vanligt att huvudvärken kommer vid bett- och käkdysfunktion.

Huvudvärk kan ta sig många former och har olika ursprung samt underliggande faktorer. Vid behandling inleder vi alltid med en grundlig screening, undersökning. En genomgång av historik och allmänt hälsotillstånd. Fysikalisk undersökning av blodtryck, puls, neurologiska tester.  Sedan en undersökning av rörelseförmåga, leder och muskler som kan inverka på en huvudvärk. Boka tid direkt här.

Utifrån resultat av undersökningen anpassar vi behandlingen för att få bukt på problemet. Det kan vara ledmanipulation, mobilisering, triggerpunksbehandling massage, nålbehandling dry needling och övningar. Beroende på problemet, din bakgrund, status osv används en eller flera tekniker.

Information och samtal om stress, sömn, livsstilsfaktorer är ofta en del av behandlingen för att du som patient ska få en förståelse för eventuella bakomliggande faktorer. På så vis kan vi tillsammans hjälpas åt att lindra dina problem.

Några tips vid huvudvärk

  • Kyla – Lägg en kylpåse eller blöt handduk på huvudet eller i nacken. Det kan lindra värken snabbt.
  • Sköt om dig – Sov tillräckligt, ät bra kost och drick mycket. Motionera regelbundet och gör övningar som kan minska din stressnivå. Var försiktig med alkohol, speciellt rödvin.
  • Ergonomi i arbetet – Se till att ha ett höj-och sänkbart skrivbord, stor datorskärm och bra stol. Pausa ofta om du jobbar framför dator med korta pausövningar, rörelser, andningsövningar etc. I manuella jobb är arbetsställning, lyfthjälpmedel mm viktigt.
  • Kolla ögonen – Synförändringar ökar spänningen i ögonens muskler och kan ge huvudvärk.
  • Egenmassage – Massera käkar, tinningar, nacke axlar på dig själv med lugna mjuka knådningar. Det blir inte bättre för att du tar i hårt.
  • Slappna av – Yoga, meditation, qi gong och avslappningsövningar sänker spänningsnivån och har en positiv inverkan på huvudvärk.

Fler artiklar