Så här går en behandling till och vi svarar på några vanliga frågor vi får!

När du kommer på behandling hos oss på Ryggakuten så följer vi ett visst protokoll. Är det första gången du besöker oss så fyller du i ett frågeformulär om ”Allmänt Hälsotillstånd”. Det ger oss en översikt och bakgrund av din status, inte bara det du söker för just nu. Vi kompletterar sedan journalen med adressuppgifter, GDPR samt betalningssätt. Sedan får du berätta om dina besvär och vi ställer följdfrågor kring det.

Undersökning 

Utifrån ditt problem så testar terapeuten din rörlighet och funktion, för att se vad du kan och inte kan göra. Vi provocerar vissa områden, klämmer och känner för att bedömer din smärta och funktion relaterat till vad du söker för. Utifrån detta kan nu naprapaten bilda sig en uppfattning om vad som är ”fel” och väljer behandlingsstrategi. Här blir det ofta en diskussion: vad är målet för patienten, hur bråttom är det att bli bra och vilka förutsättningar finns?

Behandling 

Behandlingen utförs på en speciell bänk för ändamålet som ger terapeuten bra ergonomi och möjliggör tekniker för justering och mobilisering. Naprapaten kan använda sig av flera tekniker som exempelvis manipulation, justering av ryggrad och leder, mobilisering och töjning av fascia och muskler. Nålbehandling av triggerpunkter och tejpning för att förbättra funktion kan också vara med. För vissa problem ordinerar vi träning där du får med övningar att göra hemma mellan behandlingarna.

Efter avslutad behandling pratar vi en stund om prognos, vad du upplevde underbehandlingen och en eventuell ny tid bokas in.

De flesta klienter som kommer till Ryggakuten känner sig återställda efter tre till fem behandlingar. Detta med en behandlingsintervall på en till två gånger per vecka.

Uppföljning

När du känner dig bra och vi avslutar behandlingen så rekommenderar vi ofta ett återbesök om tre till sex månader. Detta även om du inte har ont eller upplever några besvär för tillfället. Det är bra att förebygga smärtproblem som kan uppkomma senare. Vår erfarenhet är att de som kommer på regelbundna uppföljningar två till fyra gånger per år sällan får stora problem med exempelvis ryggen.

Vanliga frågor och svar

Hur bokar jag en behandling?
Svar: Du bokar online via vår hemsida eller via Boka Direkt. Det går också att ringa vår receptionstjänst 0243-680 80 dagtid under vardagar.

Har ni långa väntetider?
Svar: Du kan normalt få tid samma vecka vid bokning, ibland samma dag.

Vilka betalningsalternativ har Ryggakuten?
Svar: Kortbetalning, Swish och Klarna.  Vi har också Friskvårdstjänster som Actiway och Benify. Företag som skickar sina anställda kan faktureras.

Krävs det remiss för att få en behandling hos er?
Svar: Ingen remis krävs. Vi är utbildade i att bedöma skador och problem och kan ställa diagnos.

Hur lång är en behandling?
Svar: 20–30 minuter beroende på typ av bokning. Besökstiden är 30–40 minuter men resterande tid behövs för att skriva journal, patientkontakt och administration.

Gör det ont att få behandling?
Svar: Det kan göra ont om du har spända muskler och låsningar som vi tar loss och mjukar upp.

Kan jag få ont efteråt?
Svar: Du kan får ont efteråt, en behandlingsreaktion som ibland kan kännas som träningsvärk. Det är inget farligt utan helt normalt och en del av läkningen. Det här går oftast över på en till tre dagar.

Vad är ett ryggskott?
Svar: Ryggskott eller Lumbago är en diagnos som betyder ont i ryggen som ofta har uppkommit plötsligt som exempelvis vid ett tungt lyft.

Kan jag få huvudvärk av att vara stel i nacken?
Svar: Har du spända muskler och stelheter, låsningar i nacken så kan det ge huvudvärk.

Är det bra att träna efter en behandling?
Svar: Första tiden eller dygnet är det bra att vila, ingen tung ansträngning utan bara röra sig lätt. Sedan är det oftast bra att träna men den kan behöva anpassas efter skadan.


Boka tid hos oss här.

Fler artiklar